Bli elektriker

Att starta karriär som elektriker kommer kunna ge dig en hel del frihet och arbetsglädje. En elektriker kan verka inom en rad olika branscher allt från installationer och underhåll till motorvägssystem.

Det här jobbet kan också ge stora möjligheter, särskilt för en elektriker som är egenföretagare, eftersom de kan sätta sina egna arbetstider och arbetsvillkor. För dem som vill arbeta för en elfirma, finns det också gott om möjligheter och därför är detta en roll som lämpar sig perfekt för dem som letar efter trygghet och kunskaper.

Att bli en behörig elektriker är inte så svårt som man kan föreställa sig. Vi ska gå in på mer om de detaljerna nedan, men först kommer här några användbara tips om hur man blir en behörig elektriker:

Först och främst behöver du ha intresse och vissa färdigheter som du kan dra nytta av om du väljer att bli en elektriker.

Dessa inkluderar att vara en god praktisk arbetare, förmåga och känsla för att kunna följa mycket tekniska planer samt förmåga att förstå behoven hos kunder och att kunna lösa problem på ett effektivt sätt.

De här färdigheter kan du uppnå genom utbildning och erfarenhet, så om du känner att något saknas i något av dessa områden är det viktigt att veta att det är inte slutet på världen och stänger inga dörrar för dig att att bedriva en karriär inom detta område.

Generellt som elektriker behöver du slutföra ett antal nationellt erkända kvalifikationer. Detta kommer att säkerställa att du har all den kompetens som krävs för att utföra ditt jobb och även följa nationella regler och arbetsmiljölagstiftning. Detta är verkligen det första steget till att bli en behörig elektriker om det är ditt mål för karriären.

Beroende på var du befinner dig i världen, finns det olika utbildningar som kommer att omfatta innehåll som är relevant för just det landet och även ditt område.

BB1 behörighet som elektriker

I Sverige krävs en BB1 behörighet som du kan läsa dig till via distansutbildning här exempelvis!

BB1 betyder helt enkelt begränsad behörighet och ger dig möjlighet till elinstallationsarbete på lågspänningsanläggningar såsom

  • uppsättning och flyttning i befintlig gruppledning av ljusarmaturer, elkopplare och uttag med tillhörande kablar.
  • fast anslutning och losskoppling av anordning med tillhörande don samt förläggning och anslutning av kablar som tillhör donen.

Det bästa sättet att hitta rätt kompetens för dig är att komma i kontakt med en bra yrkesutbildning som arbetar för att utbilda elektriker. De kommer att kunna ge dig råd i förhållande till dina unika förutsättningar och ambitioner, samt ge dig råd om träning om du antingen är arbetslös eller för närvarande anställd och vill byta karriär.

Det viktiga är i huvudsak att få en examen som är erkänd och sedan kunna börja arbeta. För vissa individer är det möjligt att få denna utbildning genom lärlingsutbildning, trots att tillgången till dessa är ofta begränsad till vissa åldersgrupper och vissa platser i landet. Vänd dig till Elbranschens Centrala Yrkesnämnd (ECY) för att få mer information om lärlingsutbildningar!

Om du inte kan hitta en lärlingsplats eller inte uppfyller kraven för en, det finns ingen anledning att vara berörda. Komma i kontakt med en ansedd utbildningsleverantör för elektriker kommer att ge dig möjlighet att ta reda på hur du kan bli en behörig elektriker, med utbildningsföretaget att kunna vägleda dig att nå dina mål.

Allmän Behörighet som elektriker

För dig som vill bli mer heltäckande i dina elkunskaper och självgående så gäller Allmän behörighet. Om du vill starta eget företag framöver så har du alla förutsättningar när du fått allmän behörighet. Numera går de här kurserna också läsas på distans.

Eljobb

När du sedan skaffat dig din utbildning så kan du söka på nätet efter olika elföretag. Här efterfrågas exempelvis el jobb i Stockholm!